Loviisa 2019
Retken ensimmäinen kohde oli Kuninkaanlammen vanhan ajan koti. Nautimme aamupäiväkahvit herkullisten leivonnaisten keralla. Meidät ottaa vastaan talon isäntäväki, Markku Pulkkinen ja vaimonsa Olga.
Tutustuimme Kuninkaanlammen vanhan ajan kotiin isännän opastuksella. Kuninkaanlammen talon runko-osa on rakennettu 1750-1800 lukujen välissä ja rakennus on laajentunut vuosien saatossa. Talossa aiemmat tummat pinnat ovat muuttuneet remontissa vaaleiksi, ja sisustuksella taloon on tuotu seesteinen ja harmoninen henki. Kaunis ja kukoistava vanhanajan ruusuinen puutarha rajoittuu 1700-luvun linnoitustöissä syntyneeseen lampeen ja rauhoitetun lehdon läpi kulkevaan Ehrensvärdin luontopolkuun. Kuninkaanlampi nimen talo on saanut puutarhan lammesta, jonka vaiheilla kuningas Kustaa III vietti aikaa vieraillessaan Loviisassa syksyllä 1789.
Bongan linna
Seuraava kohteemme oli aivan Loviisan keskustassa Bongan linna , joka toimii professori, taiteilija Riitta Nelimarkan elämän ja taiteen näyttelytilana. Galleria ja atelieeri upeassa venäläiskaudella rakennetussa patriisilinnassa ovat auki tilauksesta ympäri vuoden. Nelimarkan tuotanto on monipuolinen. Se käsittää runsaasti värikkäitä villa- ja pellavareliefejä, piirustuksia, grafiikkaa, maalauksia ja kirjallisia töitä.
Lounaan nautimme Degerby Gille-tilausravintolassa, joka on todellinen helmi keskellä Loviisaa, osoitteessa Sepänkuja 4.Tilausravintolan tunnelma on historiallinen.
MALMGÅRDIN LINNA
Saapuessamme retken pääkojteeseen, Malmgårdin kartanolinnaan, meitä on vastassa itse kreivi Johan Creutz. Talon isäntä opastaa itse linnakierroksen. Isännän kertomus suvun vaiheista on mukaansatempaava. Monessa kohtaa kierrosta pysähdymme kuulemaan isännän selostusta historian tapahtumista. Linna ja suvun historia liittyy kiinteästi Suomen valtion historiaan. Osoittautuu, että suvun miehet ovat palvelleet Ruotsin kuningashuonetta sotilasviroissa ja samalla ajaneet Suomen valtiollista itsenäisyyttä.
Malmgårdin kartanon pitkät perinteet ulottuvat aina 1600-luvulle asti. Siitä lähtien kartano on ollut Creutzin kreivillisen suvun omistuksessa. Nykyinen päärakennus, Malmgårdin linna, on uusrenesanssirakennus 1880-luvulta, jossa on 52 huonetta ja pinta-alaa yhtensä noin 3000 neliömetriä.
Kaksikerroksinen, peittämättömästä tiilestä muurattu linnamainen kartanon päärakennus on saanut tyylivaikutteensa pohjoisranskalaisesta renessanssista. 1800-luvun historismiin tukeutuvalle päärakennukselle on harvoja vastineita Suomessa. Kaksikerroksinen tiililinna, johon liittyy kaksi yksikerroksista pihalle työntyvää siipeä, on rakennettu 1882-85 arkkitehti F.A. Sjöströmin piirustusten mukaan. Kartanon interiööri ilmentää kertaustyylejä ja huomattavin tila on toisen kerroksen suuri ritarisali loisteliaine seinä- ja kattomaalauksineen. Kartanolinna on erinomaisessa kunnossa. Eri aikakausilta peräisin olevat upeat seinäpaneelit, kattokruunut, muotokuvat ja veistokset koristavat sisustusta. Täytetyt riistaeläimet kertovat suvun miesten metsästysharrastuksesta. Kartanolinna on edelleen Creutzin suvun yksityiskotina, niin kuin se on palvellut jo viimeiset 400 vuotta.
Linnarakennuksen liittää puistoon terassi ja portaikkorakennelma. Englantilaistyylinen maisemapuisto on osittain rakennettu puutarhuri M. G. Steniuksen 1884 laatimien suunnitelmien ja osittain maisema-arkkitehti A. F. Rydbergin 1890 tekemien suunnitelmien mukaan. Kartanolinnan koillispuolella on talouspiha, jonka rakennukset ovat pääasiassa 1800-luvun jälkipuolelta.
Kartano on maatalousyritys, jossa on luomutuotannossa 500 hehtaaria peltoa. Luomuviljatuotanto käsittää ohran, spelttivehnän, rukiin ja kauran alkuperäisiä kantoja.
Panimon tuotteet valmistetaan käsityönä pienissä erissä. Malmgårdin puhdas lähdevesi, laadukas kotimainen ohramallas, oman pellon vilja sekä tarkoin valikoidut humalalajikkeet luovat tuotannon perustan.
Malmgård Belge palkittiin maailman parhaana belgialaistyylisenä oluena. ”Belgialaistyylisiä oluita pidetään perinteisesti korkeassa arvossa, joten voitto juuri tässä sarjassa tuntuu erityisen hienolta.” kertoo vierailumme isäntä. Malmgård Belge 8,0% haali tuomarien pisteet arvostetussa World Beer Awards -kilpailussa Lontoossa.