Pohjois-Viron kiertomatka
Kerhon kesäretki (11.6. – 13.6.2017) suuntautui Pohjois Viroon. Matka alkoi Länsisatamasta, josta seilasimme Tallinnaan. Opas Virve Vast ja bussi odottivat terminaalin edessä matkalaisia. Tallinnasta suuntasimme Lahenmaan kansallispuistoon ja sieltä Käsmun kalastajakylän kautta ajoimme Palmsen kartanolle, joka on kuulunut Pahlenin baltiansaksalaiselle suvulle. Kartanoon tutustumisen ja Palmsen krouvissa nautitun lounaan jälkeen jatkoimme matkaa Ida-Virumaalle, jossa vierailimme neuvostoaikana perustetussa Sillamäen kaupungissa. Majoituimme Saka Cliff Hotel & SPA hotelliin.
Seuraavana aamuna matka jatkui Kukrusen kartanolle, jonka pitkäaikaiset omistajat olivat von Tollit, kuluisin heistä oli 1900-luvun alun naparetkeilijä Eduard von Toll.
Matkalla Tarttoon kiinnostavimpia nähtävyyksiä Viron koilliskulmassa on 1800-luvun lopussa perustettu Kuremäen eli Pyhtitsän nunnaluostari. Avinurmella tutustuimme paikallisen puukäsityöhön ja lounaan jälkeen jatkoimme matkaa Tarttoon Peipsi-järven rannikkoa pitkin. Majoituimme Tartossa Dorpat hotelliin.
Seuraavana aamuna kävimme Tarton Paavalin kirkossa. Tämän Viron ainoan jugendtyylisen kirkkorakennuksen on suunnitellut suomalais-amerikkalainen arkkitehti Eliel Saarinen. Suomalaisten arkkitehtien Merja Niemisen ja Kari Järvisen restaurointisuunnitelman ja Markku Norsin sisustussuunnitelman pohjalta kirkkoa on kunnostettu ja uudistettu. Paavalin kirkon uusi alttaritaulu on Tuukka Lavosen maalaama. Kirkkosalissa on 1100 istumapaikkaa.
Tutustuimme Viron uuteen kansallismuseoon ERM-iin. Museorakennus on ranskalaisen arkkitehtitoimiston nuorten suunnittelijoiden käsialaa. Mahtava rakennus on yli 350 metriä pitkä ja sen pinta-ala on melkein 40 000 m². Museossa on kaksi pysyvää näyttelyä ja yksi tila vaihtuville näyttelyille. Museon suurin näyttely Kohtaamiset kertoo Viron historiasta, virolaisesta elämäntyylistä ja maan kulttuurista. Pienempi pysyvistä näyttelyistä Uralin kaiku kertoo suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuurihistoriasta.
Viron kiertomatkaan osallistui 24 kerholaista ja heidän omaistaan.